Idag den 3 september är det 50 år sedan Sverige gick över till högertrafik. Då 1967 var det en söndag och i år är det också en söndag, så det är ett riktigt jämnt jubileum.
Jag har många minnen från den dagen. Det första jag gjorde när jag vaknade var att titta ut genom fönstret. En SAAB 93 körde åt ett håll och en VOLVO 444 körde åt ett annat, båda på höger sida (som väl var).
Jag följde också med pappa när han körde ner till Holgers kafé för att köpa kakor till eftermiddagskaffet, och jag måste säga att det var märkligt att åka över på högersidan av vägen. Senare på dagen var vi ett gäng som under ledning av en kompis förälder cyklade runt i samhället och prövade på den nya högertrafiken.
Dagen efter cyklade jag till skolan, och när vi började den första lektionen frågade fröken om det gick bra för oss att cykla till skolan på höger sida. Vi svarade ”ja”, och sen gick vi direkt vidare med lektionen.