Rostvingelarv av höstgenerationen
 
Den vackra lilla rostvingen (Phragmatóbia fuliginósa) flyger här i södra Sverige i två generationer årligen, den första från slutet av april till början av juni och den andra från mitten av juli till mitten av augusti.
Rostvingen tillhör björnspinnarna och den är huvudsakligen nattaktiv, även om den också kan flyga under soliga dagar. Nattetid lockas hannarna ofta till ljuskällor. Honorna dras också till ljus men i mindre omfattning.
 
Höstgenerationens ägg har nu kläckts och dess larver är som unga gråsvarta med en liten gulorange rygglinje. De har långa svartbruna hår som hos äldre larver blir rostbruna.
Sommargenerationens larver ser helt annorlunda ut. De liknar unga larver av höstgenerationen, men de är mindre håriga och har en tydligare gul rygglinje. De har dessutom svarta borstförsedda ryggvårtor samt en sidolinje som består av orangea fläckar.
Rostvingens larver äter nattetid på sina värdväxter vilka utgörs av ett flertal olika örter, t.ex. viden och syror. På dagarna håller de sig ofta gömda, och på bilden ovan är en fullvuxen larv av höstgenerationen på väg att krypa ner i ett litet gömsle.
 
Sommargenerationens larver förpuppas under högsommaren. Puppstadiet varar i två tre veckor, och därefter flyger fjärilarna som höstgenerationens imagon.
Höstgenerationens larver övervintrar fullvuxna, och framåt våren under soliga och varma dagar kan man ofta få se dem krypa omkring på marken. Ligger det kvar lite snö, så är det inte ovanligt att de kryper även på den.
När våren blir allt varmare förpuppar de sig, och sen är det dags att flyga som fjäril igen.